Het geheim van de Kerstspeech

10 December, 2023
Geplaatst door: John Doe
Tips

De goedheiligman hebben we weer uitgezwaaid en zo kruipen we naar het einde van dit jaar. Als directeur, manager of teamleider voel je stilletjes aan de stress opkomen. Want het is weer tijd voor… dé speech. Van jou wordt tijdens de kerstborrel of de nieuwjaarsbijeenkomst weer een inspirerend hoogstandje verwacht.

En nee… dan kom je er niet zomaar vanaf met een paar minuten wat holle woorden afraffelen of een half uur lang een saaie monoloog houden. Dit is jouw moment om mensen te prikkelen en in beweging te zetten. Jouw speech moet daarvoor van het kaliber ‘ze praten er nog over na tijdens de borrel’ zijn.

Maar wat zijn nu de ingrediënten voor een goeie toespraak? Ik neem je mee met een paar tips.

1. Stem je verhaal af op jouw publiek. Wat willen mensen van jou horen? Wat leeft er onder hen? Als je daar met je speech op kan inspelen, zorg je dat je een boodschap meegeeft die beter blijft hangen.

2. Open je speech met een verrassing. Dat kan een leuke grap zijn, een nieuwsfeitje of een vraag aan jouw publiek.

3. Ga het eens niet hebben over omzetcijfers, het succesvolle verkoopteam of de geslaagde overname. Nee, probeer je toespraak eens persoonlijk te maken. Maak een persoonlijk verhaal met jouw boodschap. Dat blijft pas echt plakken bij jouw luisteraars.

4. Maak je speech niet te lang. Zorg dat je verhaal ongeveer 10 minuten duurt. Zo hou je bij de meeste mensen die befaamde spanningsboog vast.

5. De afsluiter… je hebt al nagedacht over jouw boodschap, het doel en het gevoel dat jij wilt overbrengen. Probeer dit nu in 1 of 2 zinnen samen te vatten en je hebt je afsluiter te pakken. Begin dus met het slot van jouw verhaal en schrijf daarna terug.

Ongetwijfeld ga jij met deze tips pieken in jouw kerstspeech!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *